STONE HOUSE

Two Storey Addition
Bondi, Sydney [2007]

Project Team:
Andrew Burges, Jeremy Bull, Celia Carroll, Meik Rehrmann

Builder:
Steve Neilson Construction

 


Our strategy for the existing stone house was to propose the new addition as a lightweight enclosure that maintained the continuous strip of garden from front to back.  Essential to creating this play between inside and outside was retaining the existing stone wall with all its openings and thresholds revealed from the new interior.

To have the most minimal impact on the beautiful existing stone interior we set ourselves the challenge of not allowing the stair to form a diagonal line against the rectilinear patterns of the stone walls blocks and mortar joints - a stair made of floating blocks of timber that expand and contract as they move around the existing opening in the stone wall – creating a range of possible functions for the bottom stairs.