BACK TO FRONT HOUSE

New Two Storey Residence
Waverley, Sydney  [2008]

Project Team:
Andrew Burges, Jeremy Bull, Louise Lovmand, Celia Carroil,

Builder:
 
Everest Constructions

 

 


We began the design by thinking about how we could transform a front yard facing north to function with the attributes of a back yard. Our idea was to turn the house back to front – reconfiguring the entry to the side of the block, and creating parking off a rear lane, we were able to push the house to the back of the site to allow a large private garden to the north. Within the complex geometry of the site we gave each floor plan a different layout according to its position in relation to the datum of the boundary fence – for the more private ground floor we created orthogonal rooms orientated to the sun and the garden. For the upper level the geometry shifts to increase privacy and capture views across the suburban landscape and to the ocean beyond.